WEGGOOIEN KAN ALTIJD NOG…

first painting

Iedereen kent het wel. Je schrijft je enthousiast in bij de plaatselijke schilderclub want het wordt nu weleens tijd dat de echte Rembrandt in jou naar boven komt. En de wereld mag dat weten!

 

 

Tekstvak: Stilleven, "Niet te koop", olieverf op paneel, 40 x 30 cm, Ans Vianen, www.ansans.nl

Je bent goed voorbereid. Je hebt in de speciaalzaak voor kunstschildersbenodigdheden de mooiste kleurtjes verf aangeschaft en het beste schilderdoek gekocht. Een rib uit je lijf maar je hebt het er graag voor over. Voor jou geen goedkope Chinese troep waarbij de haren uit de penselen vallen nog voordat je ze gebruikt hebt, waarvan de verf nauwelijks kleurkracht heeft vanwege het minimale pigment dat eraan is toegevoegd. Geen doeken die zo dun zijn dat je er tijdens het schilderen al dwars doorheen gaat. Nee, alleen het beste is voor jou goed genoeg. Herkenbaar? Ik maakte hetzelfde mee.  

Eindelijk is het dan zover. Vol verwachting zit ik achter mijn ezeltje, te wachten op de eerste opdracht. Het wordt een stilleven, bestaande uit kistje, twee flessen en een koffiepot. Appeltje, eitje, zeg ik in zo’n geval. Zo moeilijk kan de opdracht niet zijn. Ingespannen, met het puntje van mijn tong tussen mijn tanden schets ik met mijn nieuwe HB-potlood de grote lijnen. Het helpt enorm dat ik deze week al ergens had gelezen dat je alles moet vereenvoudigen. De details kan je het beste voor het allerlaatst bewaren.

Als na een half uurtje alles op zijn plek staat, mag ik beginnen te schilderen. Ik vind het best een dingetje om mijn mooie spulletjes te gaan gebruiken want alles is nog zo nieuw, zo ongeschonden en zo keurig. Wil ik gaan schilderen, dan moet ik toch echt in de verftube knijpen om de verf te kunnen gebruiken. Het voelt als een eerste deuk in mijn nieuwe auto.

Van de twaalf kleuren die ik heb gekocht, gebruik ik er slechts vijf. Daar gaat de eerste kleur het doek op. Wat spannend! Ik ga door, net zolang totdat het hele doek gevuld is. Voordat ik er erg in heb, ben ik klaar. Dat is snel gegaan! Ik ben trots op het eindresultaat. Dat heb ik toch maar mooi voor elkaar gekregen.

Na een jaar kijk ik nog eens goed naar mijn schilderijtje waar een mooie lijst omheen is gekomen. Het heeft een prominente plek in de huiskamer gekregen. Zie ik het goed? De signatuur ligt halfverscholen achter de lijst. Het perspectief van het kistje deugt van geen kant, de buik van de flessen hebben ongelijke kanten en het tuitje van de koffiepot lijkt ook verstopt te zijn. Nu pas zie ik dat er veel aan het schilderij mankeert. Zal ik het maar weggooien?

NEEEEE, NIET DOEN!!!  Weet je waarom niet? Het creatieve proces verloopt niet volgens een recht pad. Nooit. Het is een proces dat grote hoogten en diepe dalen kent. Soms ben je een hele tijd bezig om een probleem te tackelen, om iets nieuws te leren en dat kost tijd. Het is vooraf niet in te schatten hoeveel tijd hiermee gepaard gaat. Dat leerproces is voor iedereen anders. Ik kan het me goed voorstellen dat op een bepaald moment de moed je soms in de schoenen zakt. Dat je denkt: dit wordt nooit wat. Stoppen dan maar? NEEEEE, OOK NIET DOEN!!! Ik heb een oplossing die even simpel als doeltreffend is.

Als je het soms even niet meer ziet zitten en denkt dat je niet meer vooruitkomt, kijk dan terug naar je allereerste schilderij waar zoveel enthousiasme en verwachting in zit. Kijk naar wat er sindsdien allemaal is gebeurd. Wat je allemaal hebt geleerd sinds je die nieuwe tubes verf voor het eerst openkneep. Pas dan zie je wat voor belangrijke stappen je gezet hebt. Pas dan zie je wat voor ontwikkeling je door hebt gemaakt. En dan kan je nog trotser zijn dan in het begin want je hebt veel geleerd. En dat zie je pas dankzij je allereerste schilderijtje. Wees er maar zuinig op. Het kan je in de toekomst nog goed van pas komen en weggooien kan altijd nog.

Heb jij behoefte aan een eerlijke, inspirerende en opbouwende reflectie op jouw kunst en vind jij het leuk om jouw schilderij door mij te laten analyseren? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk een-op-een consult waarin ik uitgebreid jouw schilderij bekijk en bespreek. Ik vertel je wat ik zie en geef je tips die je goed van pas zullen komen bij het maken van je nieuwe schilderijen. Mijn mailadres is ansvianen@live.nl