WE ALL SHINE ON

De decembermaand is bij uitstek een maand van terugblikken en vooruitkijken. Zelf word ik dan altijd een beetje melancholisch.
We hebben afscheid moeten nemen van familieleden en geliefden maar we hebben ook de vreugde van het leven mogen delen.
Wat ging er goed dit jaar? Welke successen zijn er behaald en welke zaken zijn niet zo gegaan als verwacht? Wat hebben we het afgelopen jaar geleerd en wat nemen we mee naar het nieuwe jaar?
Elk jaar zoek ik naar een quote die als een rode draad door het nieuwe jaar heen mag lopen. Deze quote deel ik graag met andere mensen, gewoon omdat ik het leuk vind. Nu is ‘leuk vinden’ een taboe in de kunstwereld want het is zo’n nietszeggend begrip. Is dat erg? Misschien breng ik anderen wel op het idee om over hun eigen quote na te denken of kan ik ze helpen juist met mijn quote.

Al langere tijd, nee, al vele jaren eigenlijk, loop ik met het idee rond om zelf een kerstkaart te maken. Als kunstenaar is dat toch wel het minste wat je kunt doen. Toch lukte het me maar niet om het idee werkelijk uit te voeren. Tijdgebrek, uitstelgedrag, andere prioriteiten, elke keer was er weer een smoesje waardoor ik werd ingehaald door de tijd en het alweer januari was voordat ik het in de gaten had. Herkenbaar? Volgens mij hebben veel mensen hier last van, vooral als er lastige klusjes gedaan moeten worden. Zelfs het idee om in de zomer al te beginnen met de kerstkaart strandde, omdat het melancholische gevoel dat zo bij deze wintermaanden hoort, ontbrak.

Maar nu, nu is de kaart er dan eindelijk! Een linosnede met het maffe formaat van 20 x 12,5 cm, afgedrukt op een lapje ongebleekte katoen in een oplage van vijftig stuks. Ik ben er blij mee omdat de afbeelding zoveel positiviteit in zich draagt. Wat is er te zien? Een meisje probeert een sterretje te pakken. Ze heeft er al veel laten vallen. Wat zegt dat?

Voelt ze zich spiritueel verbonden met iemand van wie ze dit jaar afscheid heeft moeten nemen? Staat het sterretje voor een droom die uit gaat komen? Wie is dat meisje? Is het een zelfportret of staat ze als een soort universele mens symbool voor ons allen? Allemaal vragen waar je zelf je eigen antwoord op kunt geven.

Het idee van de afbeelding doet me denken aan een van de prachtige schilderijen die Vincent van Gogh ons heeft nagelaten. De geweldige kleurkracht in zijn sterrenhemel, de virtuoze penseelvoering, maar bovenal ook het gevoel dat hij in zijn schilderij heeft kunnen inbedden, zijn passie, zijn bevlogenheid.
Het doet me denken aan het lied Vincent dat de dit jaar overleden Martine Bijl over de schilder zong. Het doet me denken aan John Lennon “we all shine on… like the moon and the stars and the sun … “.
“We all shine on… “. Dat is precies het thema waar ik me de afgelopen jaren in mijn kunst mee bezig hou. Mijn expositie in galerie De Stoker in Amsterdam had niet voor niets de titel “IAAIA” wat staat voor “I Am As I Am”. Je mag zijn zoals je bent, net als iedereen, en dat is toch een prachtige gedachte in een tijdperk waarin de wereld op hol is geslagen. Een tijdperk waarin vrouwen nog steeds zwaar in de minderheid zijn  en waar als gevolg van de veranderende maatschappij inclusiviteit hard nodig is.

Tegelijkertijd is dat het mooie van de decembermaand. Het geeft je de tijd om even te onthaasten, even terug te komen bij jezelf. Goede voornemens maken voor het nieuwe jaar. Uitstelgedrag vermijden bijvoorbeeld. Nagaan wat voor jou de elementaire dingen van het leven zijn, waar het in het leven voor jou om draait, je eigen sterretje opzoeken en invullen. En het mooie is dat iedereen dat in alle vrijheid voor zichzelf uitmaakt en bepaalt wat hij of zij het allerbelangrijkste vindt voor het komende jaar.

Ik ben ervan overtuigd dat niemand voor niets leeft. Hoe klein ook, we zijn allemaal even belangrijk in het hele grote geheel. Al schrijvende wordt, met dank aan John Lennon, mijn quote dit jaar daarom  “We all shine on”, omdat we er allemaal mogen zijn en allemaal mogen schijnen.

Ik wens iedereen een schitterend 2020.
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Tekst en beeld: © Ans Vianen – http://www.ansans.nlhttp://www.oeroek.nl – ansvianen@live.nl  –  06 40393366