TEKENEN VAN ENERGIE, TEKENEN VAN LEVEN

summum of loveDat is bijzonder. Online volg ik de training ‘Regie over je Energie’ van Business Medium Lonneke Vodegel. Lonneke leert ons hoe je om kunt gaan met energie, hoe je het aanstuurt, bewaakt en inzet bij je activiteiten. Zij heeft daarvoor een aantal bruikbare tips.

Rituelen
Zo raadt zij aan een ochtendritueel in te stellen om de dag op te starten. Dit kan eenvoudig door jezelf de vraag te stellen wat je die dag wilt ervaren. Eenzelfde ritueel heb je nodig voor de avond, maar dan gaat het erom de dag zo goed mogelijk af te sluiten zodat je lekker kunt slapen en je weer op kunt laden voor de volgende dag.

Kunstwerk
De rituelen doen me denken aan een kunstwerk dat ik in 2011 gemaakt heb, getiteld ‘Daytime/Nighttime’. Elke dag om twaalf uur nam ik een foto van de plek waar ik op dat moment was en dat een jaar lang. Zo kwam ik uit op 730 foto’s. Het was zwaar want ik ben een ochtendmens en ga het liefst om elf uur ’s avonds naar bed. Gelukkig heb ik het volgehouden. Dat lukt het best als je iets heel erg graag wilt.
Het is heel interessant om te zien waar je je zoal bevindt in een jaar tijd. Iedereen kan zich nog wel herinneren waar hij op 9/11 was maar weet je het ook nog van een dag die lijkt op alle anderen?

Rituelenboekje
‘Daytime/Nighttime’ inspireert mij tot het maken van een boekje met daarin het voorgestelde ochtend- en avondritueel. Ik ga het idee uitwerken en al schetsend kom ik tot een wonderlijke ervaring. Twee jaar geleden schilderde ik  ‘SUMMUM OF LOVE’ . Het gekke is dat de schets die ik vanmorgen maakte, vergelijkbare vormen heeft met ‘SUMMUM OF LOVE’ dat ik al veel langer geleden maakte. Hoe kan dat nou? Wat wil het universum hiermee zeggen?

Een dergelijk voorval heb ik trouwens eerder meegemaakt. In 2007 kreeg ik een opdracht om illustraties bij een boek te maken. Daarvoor moest ik op reis naar Frankrijk om een deel van de Catharenroute te volgen. Ik kwam daar op een plek die ik een jaar eerder al in mijn atelier geschilderd had. Vreemd toch? Wat zijn dat voor tekenen? Ik heb geen spirituele achtergrond, dus ik kan er alleen maar naar raden.

SUMMUM OF LOVE
Terug naar het schilderij. ‘SUMMUM OF LOVE’  is voortgekomen uit een beeldende dialoog die ik een jaar lang had met een andere kunstenaar. Elke maand wisselden we vier schilderijen uit waar we dan met vier nieuwe schilderijen op reageerden. Er waren drie restricties. De schilderijen waren vierkant en hadden allemaal hetzelfde formaat. Het moest werk op papier zijn en er moest iets van het schilderij van de ander in het nieuwe werk terug te vinden zijn.

‘SUMMUM OF LOVE’  gaat over een nachtritueel, over liefde, over nieuw leven zelfs. Leven dat altijd doorgaat. De nacht staat voor mij voor bescherming en rust. Rust die je nodig hebt om energiek een nieuwe dag in te gaan.

Chronisch slaaptekort
Ik had eens een spirituele vriendin. Zij had een chronisch slaaptekort. Niet zo verwonderlijk want ze was seksueel misbruikt door haar vader. De nacht was voor haar niet veilig.
Nu pas begrijp ik dat ze bang was om ‘s nacht die film weer terug te zien. Daarom kon zij dus niet slapen. Dat kan ik me heel goed voorstellen als je zo’n ingrijpend gebeuren niet goed verwerkt. Dan word je bang. Zo’n film wil je niet zien.
Ik kom tot de conclusie dat een van de redenen van een slechte nachtrust te maken heeft met angst om geconfronteerd te worden met het verleden. Wat jammer dat ik dat toen niet wist. Dan hadden we er in ieder geval over kunnen praten en kon ze het probleem misschien zelfs achter zich laten.

Nooit te oud
Gelukkig zijn we nooit te oud om te leren. Onbewust weet je natuurlijk wel wat je allemaal moet doen en laten maar zonder het webinar van Lonneke had ik dit blog niet geschreven. Het is fijn als je via andere mensen weer bewust wordt van je inzichten en ook nieuwe dingen leert. Daarom ben ik blij dat internet bestaat. Je ontmoet veel sneller en gemakkelijker mensen die je helpen bij het volgen van je levensweg. Daar wordt het leven alleen maar mooier van.

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

  • Mijn webshop is nog niet gelanceerd.  Bel mij op nr. 06-40.39.33.66 of stuur een berichtje naar ansvianen@live.nl  als je het unieke schilderij “SUMMUM OF LOVE” wilt kopen.
    “Summum of love”, acryl op papier, inclusief lijst met passe-partout, 50 x 50 cm, inclusief 21% BTW, € 495,00
  • Het rituelenboekje is nog in de ontwerpfase. Heb je interesse om het boekje aan te schaffen, laat het me weten, dan hou ik je op de hoogte.

By ansans

Ans Vianen (1961), graduated at DOGtime Gerrit Rietveldacademie in 2014, Dutch multimedia artist, transmedial storyteller, coach and teacher. She also initiates art projects and presents art lectures. Themes of her works: identity, humanity, daily life. Her thesis with the title ” Each memory can create its own legend” was nominated for the thesis prize. She’s also author of the book “Markante mensen uit ons dorp”.