Postume expositie van een Noordwijkse kunstenares

De postume expositie “Sporen van Anna – следы Анны ” is een succes te noemen. Veel bezoekers hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om het werk te komen bekijken. Zij konden tijdens de expositie zelfs een Kusje van Anna op hun wang of arm krijgen.

© kusje van anna, 2019
KUSJE VAN ANNA is een idee van Ans Vianen en speciaal gemaakt in het kader van deze tentoonstelling.
Alle bezoekers krijgen een stempelafdruk met huidvriendelijke inkt van de lippen van Anna. Deze lippen zijn terug te zien in de film ‘Ja, nee, oh, joh, tsjonge, goh, zo, toch…’, geïnspireerd op het stuk “Not I” van Samuel Beckett. 

Fotograaf: Winfred Evers  –   Tekst en ontwerp flyer: Ans Vianen  –   organisatie: MEERKunst

In het weekend van 16 en 17 november a.s. kunnen inwoners van Noordwijk en omstreken genieten van een bijzondere expositie met als titel “Sporen van Anna – следы Анны “.
Kunsthandelaar Angelique van Haeften verricht de opening op zaterdag 16 november om 12.00 uur.

Wie was Anna en waarom is deze expositie zo bijzonder?
Anna is geboren in de hoofdstad van Rusland, Moskou, een stad met ruim twaalf en een half miljoen inwoners. Zij heeft een belangrijk deel van haar kunstenaarsbestaan in Noordwijk gewoond.
Anna is in 2006 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en werd direct toegelaten tot de gerenommeerde kunstenaarsvereniging Pulchri in Den Haag. Begin dit jaar overleed zij aan een ernstige ziekte.
Jammer genoeg is niet iedereen in de gelegenheid geweest om afscheid van haar te nemen tijdens de uitvaart in Amsterdam. Daarom hebben kunstenaars van de groep MEERKunst het plan opgevat om Anna op een andere wijze te gedenken en haar postuum te eren met een expositie van haar werk.

Velen kennen Anna als Anna Lubok maar ook als Anna Swart of Anna Karyakina. Anna was een bekende verschijning in de Noordwijkse kunstscène. Zo maakte zij jarenlang deel uit van Galerie Maandag. Ook deed ze lange tijd mee aan het Portret van de Week. Op het Noordwijkse Schilderfestival was zij vaak present. In 2010 won ze zelfs de Royal Young Talent award.

Als kunstenaar maar ook als geëmigreerde Russin was zij vooral bezig met onderwerpen over identiteit. Buitenlander-zijn heeft niet alleen met nationaliteit maar gaat veel meer over het bewust of onbewust anders zijn.
“… Het gaat om de ruimte die we tussen onszelf en de anderen durven te houden en het is meestal diezelfde kloof die we niet kunnen overbruggen om ons bij de anderen aan te sluiten. Het is ook de kloof in de tijd tussen onze toekomst, het verleden en wat we nu zijn en hoe we afhankelijk zijn van het verleden en de toekomst.”, zo schrijft Anna op haar website.

Kunst zag zij als een geweldig communicatie-instrument. Een goed schilderij is immers in staat het hart van een kijker diep te raken, zonder een woord uit te wisselen. De laatste jaren was zij vooral bezig met het vervaardigen van monoprints.
In de expositie zijn bekende schilderijen van haar te zien maar ook nooit eerder getoonde werken uit privéverzamelingen. Bevriende kunstenaars hebben meegewerkt aan een korte video-impressie om zo een beeld te krijgen van alles wat Anna de wereld te bieden had.

Dat alles gebeurt zomaar in Noordwijk, bij Galerie Maandag, p/a Kerkhofpad 10 in het weekend van 16 en 17 november van 12 tot 17.00 uur.