Neuzen van Picasso

Neuzen zijn vaak zo lastig om te tekenen. Ze zijn of te groot, of te klein, te recht, te dik, te dun, te scheef, te krom, te plat… Ze hebben vleugels, ze steken naar voren… Of ergens in…

Mijn moeder heeft een afwijking. Zij kan niet ruiken. Wat dat voor problemen in het dagelijkse leven oplevert zal ik je besparen. Ik heb het nu over het weergeven van de neus in een tekening of schilderij. 

 

Het was voor mij jaren geleden aanleiding om eens te onderzoeken hoe Picasso hier mee om ging. Ik heb er zelfs een tekening over gemaakt met als titel “De neuzen van Picasso”. 

En dan blijkt dat je er niet te moeilijk over moet denken. Je hoeft de neus alleen maar als vorm te zien. Soms zijn slecht twee puntjes, een boogje of een enkel lijntje nodig om te laten zien wat je bedoelt. 

En dat vind ik het mooie van kunst. Dat je er alle kanten mee uit kunt maar dat het het allerbelangrijkste is om op jouw eigen specifieke manier te laten zien wat je wilt laten zien. Want alleen dat is uniek en daarmee waardevol. Je hoeft het alleen maar te durven. 

 

Terugkomend op mijn onderzoek: het is niet zo vreemd dat ik bij Picasso vaak erotische vormen in de neus tegenkwam. Hij liet zich in zijn kunst volkomen zien en daarom is hij zo’n groot kunstenaar. 

Daarom: Only To Be a Painter!

 

#Picasso #neus #painter