KUNST IN KATTENDIJKE

groei expositie kunst in Kattendijke
expo so far

De expositie in wording. 

1 Juni worden de musea weer opengesteld en mogen we reizen met het openbaar vervoer. Mondkapjes zijn dan wel verplicht. Ik heb er ondertussen één genaaid. Een tweede is op komst.
Het patroon vond ik via internet op de site van Libelle. De gedachte aan Libelle levert me een nostalgisch gevoel op. Mijn moeder had er jarenlang een abonnement op. Ik herinner me de rubriek Scheherazade en het stripverhaal Jan, Jans en de kinderen. Een zaterdag zonder Libelle in de bus was nauwelijks voor te stellen. Dan was mijn moeder werkelijk van slag af. Ik kon toen niet vermoeden dat Libelle door Covid19 ooit nog eens mijn pad zou kruisen.

Mijn eerste werk over deze tijd met als titel ” myworldupsidedownincoronatime” heb ik gemaakt als gevolg van een uitnodiging van Joke C. Bos om mee te doen aan een expositie in Kattendijke.

Het is een bijzondere expositie. Iedere deelnemende kunstenaar nodigt de volgende kunstenaar uit en bepaalt daarmee de richting en de samenstelling van de tentoonstelling. De eerste editie is volledig bij 52 kunstwerken. Ik heb Niels Janssen uit Den Haag voorgedragen als mijn opvolger. 

De expositie vindt plaats in de galerie M_M_Art Space, een nieuwe kunstruimte van Monika Dahlberg en André Smits die ook de initiatiefnemers zijn. Iedere kunstenaar heeft naast een kunstwerk ook een tekst ingeleverd, zodat de bezoeker aan de website extra achtergrondinformatie krijgt.

tekening oostindisch inkt

De expositie doet me een beetje denken aan mijn afstudeerwerk “Het hele erge” aan de Breitneracademie in Amsterdam. Deze bestond uit 100 portretten op landscape formaat. Dat is waar ik van hou. Werken met lastige, zo niet onmogelijke verhoudingen.  

 

eindexamen Breitneracademie
het jaar waarin ik 50 was

Ook zie ik een connectie van een werk dat ik in 2011 maakte en mezelf cadeau gaf. In het jaar dat ik 50 werd, maakte ik elke dag om 12.00 uur een foto van de plek waar ik was. Dat resulteerde in 730 foto’s waarop geen mens te zien is. Hiernaast zie je een detail van het werk.  

Beide werken gaan over verzamelingen en over veel, maar ook over tijd. Tijd is in kunst een belangrijk begrip dat in mijn opinie vaak onderschat wordt. De samenhang in bovenstaande werken zit hem in het onderwerp, de verzameling, de tijd van het maakproces en het consistente materiaalgebruik. 

Terugkomend op  de expositie in Kattendijke kan je stellen dat deze zeker ook over tijd gaat, de tijd waarin we nu leven in een op zijn kop gezette maatschappij die nooit meer zal zijn als een paar maanden geleden. Online exposities zijn een prachtig alternatief  en ik ben ontzettend dankbaar en vereerd dat ik met een expositie als deze mee mag doen, maar toch kan ik niet wachten om weer kunst in het echt te gaan bekijken. Ik heb het zo gemist. Net als huidwarmte, dat nog wel een paar graadjes erger is. Maar we moeten klein beginnen. Daarom: 1 juni … ik ben er klaar voor! Met dank aan Libelle.

.

Maar tot het zover is, eerst nog genieten van deze prachtige online expositie in Kattendijke. Klik voor de andere werken op deze link: http://www.artistintheworld.com/mm.htm?fbclid=IwAR1EX5sSlIqjjXbogysEnhzKeZc4A095LL130zt8SribZrURoftwGeMUSjI

De tekening is te koop. Specifieke informatie:

Titel: myworldupsidedownincoronatime
Lijst: een zwarte niet meer verkrijgbare  Ikea Rastalijst 30 x 40 cm
Afmeting: ca 24 x 32 cm
Materiaal: Oostindische Inkt, potlood, marker
Jaar: 2020
Prijs: € 150,00