KUNST IN DE KERK 2017

Kunst in de Gereformeerde Kerk Ter Aar

http://www.ansans.nl/wp-content/uploads/2017/12/hello-world-in-de-kerk-kopie-1.jpg

Afgelopen jaar was tijdens de adventsperiode in de Gereformeerde kerk aan de Oostkanaalkade 2 in Ter Aar een installatie te zien van de Ter Aarse kunstenares Ans Vianen. Het werk is getiteld “Hello world”. De titel verwijst hiermee onder meer naar een eenvoudig computerprogramma dat niets anders doet dan de tekst “Hello world” op het scherm te laten verschijnen.
Het werk zelf bestaat uit een ronde cirkel met tweehonderdtachtig geboetseerde beeldjes die zwaaiende foetussen voorstellen. De installatie laat zien dat ieder mens er mag zijn met al zijn tekortkomingen en gebreken. De met de hand gemaakte beeldjes van Ans zijn ogenschijnlijk niet perfect of mooi, maar wel aandoenlijk. Ze zijn nog rudimentair. Wel hebben ze allemaal al een eigen karakter. “Hello world” is een uiting van hoop, kracht en vertrouwen”, aldus de kunstenares.
Bij aanvang van de Adventsperiode start de cirkel met zeventig beeldjes. Daarna zal de cirkel wekelijks uitgebreid worden met steeds weer nieuwe beeldjes. Tijdens de Kerstnacht zal de cirkel gecompleteerd worden met het laatste beeldje dat met bladgoud is bewerkt.
Ans is afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vorming en de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam. Begin maart is zij met dit werk gestart. Aanleiding was de aankondiging van de komst van haar eerste kleinkind. Omdat dit veel gevoelens bij Ans teweeg bracht, besloot ze het aankomende nieuwe leven tot onderwerp van haar kunst te maken. Op deze manier kon zij zelf ook wennen aan de nieuwe fase in haar leven. Het werk maakt onderdeel uit van een serie die zij volgend jaar in haar geheel in een grote expositie bij galerie De Stoker in Amsterdam hoopt te kunnen laten zien.
De kerk is geopend tijdens de diensten.

Zie ook: https://www.gereformeerdekerkteraar.nl/site/index.php/2013-05-30-20-46-08/kerkdiensten .
Meer informatie over het werk van Ans en andere wetenwaardigheidjes zijn te zien op  https://portretkunsten.blogspot.nl/ .

Coming soon:

  • Start nieuwe teken-/schildercursus in de KunstSuper Vianen: 26 januari, aanmelden bij Ans Vianen, ansvianen@live.nl of 06-40393366

  • Modelschilderen in de KunstSuper: 23 februari, aanmelden bij Ans Vianen