INKTOBER

Wat gaat de tijd snel. #INKTOBER2021 is nog maar net begonnen en nu al weer voorbij.  

Inktober is een evenement dat een aantal jaren geleden is opgezet door Jake Parker, een Amerikaanse illustrator. Wereldwijd gaan mensen in de maand oktober elke dag tekenen met inkt en zij plaatsen hun uitgewerkte tekening dagelijks op Social Media met de hashtag #inktober2021 en #inktober. 

En ja, net als vorig jaar en het jaar daarvoor is het me gelukt om elke dag een nieuwe tekening te maken. Met Oost-Indische inkt en kroontjespen. Gewoon omdat ik de tekeningen alle tijd van de wereld wilde geven binnen die ene dag. Dat klinkt dan toch wel weer tegenstrijdig, maar tekenen met kroontjespen is een langzame techniek, die heel rustgevend is.  

Net als vorig jaar heb ik er een extra dag aan toegevoegd en heb deze als woord EXPOSURE meegegeven. 

Zie hieronder mijn filmpjes met alle resultaten. Zet wel even het geluid aan als je er een muziekje bij wilt horen. 

 
 

INKTOBER WEEK 1 T/M 4 

 

In onderstaande video (3.07 min.) zie je alle tekeningen die ik in oktober 2020 gemaakt heb. Je kunt de video tussentijds natuurlijk even stilzetten als je een tekening wat langer wilt bekijken. Ook hier geldt: muziekje erbij? Geluid even aanzetten. Geniet ervan. 

 

Afscheid nemen is altijd moeilijk. Daarom heb ik maar een extra dag aan Inktoktober vastgeplakt met bovenstaande tekening Victory. De serie Inktober 2020 is hiermee afgerond en ik ben er blij mee.

Hoe eenvoudig kan het leven zijn met slechts een potje inkt, een kroontjespen en mooi papier. Het deed mij terugdenken aan de eerste klas van de lagere school, lang geleden, toen ik les kreeg van juffrouw Van Fulpen en die ik als onderwerp voor mijn afstudeerexpositie aan de Gerrit Rietveldacademie heb gekozen. 

Zij heeft me nog leren schrijven met een kroontjespen. Dat kan je je anno 2020 echt niet meer voorstellen. En iedereen had een inktlap waar je de inkt van je pen mee afveegde, met een geruite bovenkant. Grappig hoe de tijd verandert. 

 

Ik hou van het contrast van zwart-wit tekeningen met alle schakeringen die daartussen liggen. Tekeningen kunnen door alleen maar gebruik te maken van zwarte inkt zó krachtig zijn. Een goede compositie is daarvoor een eerste vereiste.  

 

Wil je zelf leren schilderen en ontdekken hoe een goede compositie van een tekening of schilderij in elkaar zit?
Bestel dan mijn supergave online training “Maak je eigen meesterwerk” via deze link of druk op onderstaande rode betaalknop.

De cursus is ook prima geschikt als je vaak naar musea gaat en schilderijen bekijkt. Je ontdekt de taal van de kunstenaar en gaat hierdoor op een andere manier naar schilderijen kijken. Een echte aanrader!

Mijn Inktober-tekeningen van vorig jaar:

Alle tekeningen zijn met de hand gemaakt met Oost Indische Inkt op zuurvrij Fabriano papier, gewicht 200 gr, afmeting landscape 24x32cm. © Ans Vianen, 2019

De tekeningen zijn te koop voor slechts € 385,00 per stuk en worden afgeleverd met een wit passe-partout.  Stuur een berichtje naar ansvianen@live.nl als je geïnteresseerd bent. 

Ook de tekeningen van oktober 2020 zijn te koop. Laat me per mail via ansvianen@live.nl even weten welke tekening je wilt hebben, dan maak ik dat voor je in orde en krijg jij een mooi kunstwerk aan de muur.

Nulla dies linea.