EEN GOED BERICHT IS GOUD WAARD!

Lutherkerk

Als ik mijn mailbox deze ochtend open, ben ik blij.
Ik lees een welkomstberichtje van de predikant van de Lutherkerk in Bodegraven. De werkgroep Feest voor de Geest heeft mijn voorkeurskerk aan mij toegewezen. Wat fijn!
Ik mag voor deze kerk een kunstwerk maken dat tijdens de Pinsterdagen volgend jaar te zien zal zijn en heb reuze zin in dit traject. Wat gaat het opleveren aan nieuwe kennis, nieuwe ervaringen, nieuwe inzichten, nieuwe contacten? Wat kan mijn kunst bieden aan het publiek? Het voelt als een cadeau dat ik uit mag pakken.   

Hoe kom je als kunstenaar nu aan zo’n project? In dit geval is het via het ons-kent-ons circuit gegaan. Je krijgt een uitnodiging en stuurt informatie op waaruit je professionaliteit als kunstenaar blijkt. Vervolgens word je geballoteerd. Dat houdt in dat je werk en je visie aan alle kanten bekeken en besproken wordt. Daar ben ik altijd wel blij mee, want het impliceert een bepaald kwaliteitsniveau. Je kunt niet zomaar aan een dergelijk project meedoen. Het is niet voor niets dat een academische opleiding voor kunstenaars een periode van vier tot vijf jaar studeren op HBO-niveau beslaat. Bovendien zijn de eisen om tot een kunstacademie toegelaten te worden, behoorlijk zwaar. Dat moet ook wel want als kunstenaar moet je gewapend zijn tegen teleurstellingen, afwijzingen, slechte kritieken of niet begrepen worden.
Het is natuurlijk niet fijn als je na veel inspanning afgewezen wordt, maar lang niet altijd ligt dat aan je werk. Het kan zijn dat het op een bepaald moment niet past in de tijd, in het thema of in de omgeving. Er kan een budgettair probleem zijn. Er kunnen te veel inzendingen voor deelname zijn waardoor keuzes moeten worden gemaakt. Je ziet het, er zijn genoeg argumenten voor afwijzing en het is de kunst om een afwijzing zo snel mogelijk los te laten want je schiet er niet zoveel mee op. Het is in zo’n geval veel beter om je energie te richten op nieuwe projecten en je energie te gebruiken om nieuwe kunst te maken.

Even terug naar het begin. Ik werd dus uitgenodigd voor de aanmeldingsprocedure, heb een motivatie ingestuurd en werd uitgekozen als een van de kunstenaars die deel mogen nemen aan het project. Vervolgens hebben we op één dag acht verschillende kerken bezocht. Hiervan mochten we er drie uitkiezen die ons aanspraken.
Dat was een intensieve dag. Een dag ook die ik nog niet eerder in mijn leven op zo’n manier heb meegemaakt. Wat was het geval? In betrekkelijk korte tijd zie je acht verschillende architectonisch ontworpen interieurs, die acht verschillende visies op het gebied van het geloof vertegenwoordigen. Je moet dan snel kunnen schakelen tussen gevoel en ratio. Wat voel ik?
Wat zie ik? Op grond van vooral mijn gevoel heb ik mijn keuze gemaakt.

          
De kerk is intiem, licht en gastvrij. De predikant sprak over de laatste woorden van Johannes Hus uit Tsjechië voordat hij gedood werd op de brandstapel. Ik heb twee jaar geleden een kunstuitwisselingsproject opgezet in samenwerking met gemeente Nieuwkoop, de Stichting Vriendschapsband Dobruska en basisschool Aeresteijn in Langeraar. Deze uitwisseling gaat dit jaar voor de derde keer plaatsvinden en heeft er bovendien toe geleid dat dit jaar zelfs de docenten in elkaars keuken gaan kijken om van elkaar te leren. Ik voelde in de kerk weer dat er een band verstevigd gaat worden.

In zijn statement sprak predikant Bram Tack over een verticale vonkenbundel met een horizontale impact. Ik zie een ruimtelijk werk voor me dat beide aspecten – zwaan en verticaliteit – in zich verenigt, wellicht met een link naar de zwerfinator, en ik zou het een eer vinden om dat werk voor deze kerk te zien ontstaan en te mogen maken.
Sleutelwoorden: ongrijpbaar – zwaan – klokkeluiders

En dan krijg je bericht van de organisatie dat je voorkeurskerk aan jou is toegekend. Beter kan de dag niet beginnen.

 

Project FEEST VAN DE GEEST “In Vuur en Vlam”, 2020

Vond je mijn tekst fijn om te lezen en heb je zelf een tekst nodig?
Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.
Tekst: © Ans Vianen – www.ansans.nl – www.oeroek.nl – ansvianen@live.nl – 06 – 40.39.33.66