AFTER NATURE

Zondag 6 september 2020 had ik op uitnodiging van Hans Berkhout het voorrecht om met een aantal andere kunstenaars in een kas tussen de bloemenvelden in Noordwijk te mogen werken.

Een vaste groep kunstenaars laat zich drie seizoenen inspireren door de wisseling van de seizoenen. Het Broeikasproject is opgezet door Rob Van Leeuwen

Het is reuze  interessant om te zien wat er in deze kas, waar de natuur zoveel mogelijk zijn gang mag gaan, gebeurt en welke invloed dat heeft op het werk van de kunstenaars.

Ik heb me beziggehouden met de schaduwen van de planten die je alleen te zien krijgt als de zon doorbreekt.

Onze werken worden ook geëxposeerd. Je kunt je wel voorstellen dat exposeren in een kas van een andere orde is dan exposeren in een museum of galerie. Ik vind het belangrijk mijn tekeningen in de geest van het project aan het publiek te tonen. Daarom kan ik de tekeningen niet inlijsten.
Ik vind bovendien dat de zon grip mag blijven houden op de tekeningen wat vanzelfsprekend weer invloed heeft op de vormen die in de tekeningen te zien zijn. 

Verder ben ik reuze benieuwd hoe de tekeningen reageren op het klimaat van de kas; of de pigmenten gaan druipen of vlekken of dat er andere dingen gebeuren die vooraf niet te voorzien zijn.

Ik gebruik voor mijn presentatie wilgentenen takken van het rieten vlechtscherm dat tijdens de laatste storm volledig in verval is geraakt. Deze zet ik in een piramidevorm. Aan de onderzijde bevestig ik dik touw, waardoor de takken beter blijven staan en een relatie krijgen met het touw dat de takken aan de bovenzijde bij elkaar houdt. De tekeningen hang ik op aan metalen clipjes die redelijk op hun plaats blijven door verbindingen met spijkertjes en touw.

Wat ik gehoopt had, gebeurt ook in werkelijkheid. Het is een feest om te zien hoe de zon in alle vrijheid nieuwe beelden oplevert. Het spel met de schaduwen blijft fascinerend en het bewijst maar weer eens dat de natuur een oneindige inspiratiebron is voor de scheppende mens.  

Wil je dit feest van donker en licht bijwonen, bezoek dan de Broeikas komend weekend 26 en 27 september van 2 tot 5 uur. Adres Leeweg 18 in Noordwijk  Zondag 27 september ben ik zelf aanwezig.

De tekeningen zijn te koop voor slechts € 175,00 per stuk. Stuur even een mailtje naar mailto:ansvianen@live.nl welke tekening je het mooist vindt en graag wilt hebben, dan maken we een afspraak voor de overdracht.