Doe mee met de SCHRIJFWORKSHOP op 6 november 2019 IN HET VELITES TRAININGCENTER, VRIEZEKOOP 17, LEIMUIDEN. Zie voor meer info:schrijfworkshop oeroek

De decembermaand is het ultieme moment om terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te blikken naar de toekomst. Voor mij was 2018 een jaar met vele hoogtepunten en een aantal dieptepunten.

Om te beginnen met de dieptepunten:
Mijn moeder en mijn kleindochter hebben dit jaar in het ziekenhuis gelegen. Gelukkig gaat het met beiden nu weer goed.
Helaas hebben een aantal goede mensen het aardse leven moeten verlaten, soms plotseling, soms na een akelig ziekbed. Jonge mensen, in de bloei van hun leven of soms al wat ouder, maar het waren allemaal prachtige mensen met nog zoveel plannen. Zulke mensen missen we! Zij hebben de wereld mooier gemaakt en het beste wat we kunnen doen is in die positieve geest verder gaan.

En dan de hoogtepunten:
Mijn kleindochter is een jaar geworden.
Mijn zoon en jongste dochter zijn dit jaar verhuisd, respectievelijk naar Nieuwkoop en naar Alphen a/d Rijn.
Mijn zus is een winkeltje met brocanterie begonnen in Bodegraven.
Mijn oudste dochter heeft een eigen onderneming gestart, www.velites.nl , een online coachingsprogramma voor managers en young professionals. Daaruit voortvloeiend is ze gecertificeerd spelontwerper geworden en verzorgt ze workshops met spellen voor het bedrijfsleven en overheids- en andere instellingen. Doel is het bevorderen van teambuilding door te reflecteren op je eigen gedrag en door het inzetten van je rechter hersenhelft.
Een ander heuglijk feit is dat mijn oudste dochter en haar vriend in ondertrouw zijn gegaan. Zij werken hard om hun knusse boerderij tot trouwlocatie om te toveren. Daarvoor hebben zij de tijd tot 28 juni 2019. Dan is hun grote dag. Mijn dochter heeft gevraagd of ik haar trouwjurk wil maken. Natuurlijk doe ik dat en ik hoop dat ze daarin straks zal stralen.

Zelf mag ik terugzien op een paar prachtige exposities, IAAIA in Amsterdam, de Grote Portretten Galerij in Dordrecht, waarover met medewerking van Gijs Kool en Peter Franken een prachtig artikel in het AD Groene Hart is verschenen, en een groepsexpositie in Haarlem om er een paar te noemen.

Verder heb ik een nieuwe activiteit opgestart, nl. het geven van workshops waarin beeld en taal met elkaar samengaan. In dit kader volg ik een verdiepingstraject bij Special Arts. Ook heb ik hiervoor een speciale website in het leven geroepen, www.oeroek.nl
Een van de resultaten is een fantastische samenwerking met Atelier Verfstreken in Alphen aan den Rijn. Met de deelnemers aan de workshop werken we hard aan een expositie met als thema “Ontmoeting” die 7 maart 2019 in theater Castellum spectaculair zal worden geopend.

In mei 2018 ben ik voor een tegenbezoek in het kader van een kunst-uitwisselingsproject naar Dobruška geweest. Daar heb ik schilderijen overhandigd aan de burgemeester van Dobruška en de professor van de artschool. Ik hoop dat er in de nabije toekomst een gezamenlijke expositie tot stand kan komen van kunstenaars uit de regio Dobruška en Nieuwkoop en ben bezig kontakten hiervoor te leggen en fondsen te werven.

Ook heb ik dit jaar een aantal talentenmiddagen mogen verzorgen op basisschool Aeresteijn in Langeraar. Het is geweldig om leerlingen met kunst in aanraking te laten komen. Zij weten je altijd weer te verrassen. Ik hoop dat zij door mijn eigen passie en enthousiasme geraakt worden door de kunst en een speciale interesse voor de kunst krijgen die hen hun verdere leven altijd bij zal blijven.

Het Portret van de Week, een kunstproject in Noordwijk waar ik sinds 2014 aan meedoe, houdt na tien jaar op te bestaan. Dit project was voor mij de start voor het maken van honderd portretten van baasjes met hun honden. De eerste vijfentwintig schilderijen die allemaal Noordwijk als locatie hebben, zijn af. Nu ga ik verder met de locatie Pisa in Italië omdat ik daar plein air heb geschilderd.
De groep die meedeed aan het Portret van de Week gaat volgend jaar wel in een nieuwe vorm verder. Plannen hiervoor zijn nog in ontwikkeling.

In november heb ik met goed resultaat deelgenomen aan de tweedaagse interdisciplinaire nascholingsworkshop voor kunstdocenten in het voortgezet onderwijs waarin kunst, beta en techniek samengaan.

Woensdag 30 januari t/m zondag 24 februari 2019 doe ik mee met een groeps-tentoonstelling bij Firma van Drie in Gouda.
Ook zijn er plannen om mee te doen aan de kunstroute Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop en natuurlijk is er de traditionele Salon bij Pictura in Dordrecht waar ik ook aan mee ga doen.

Kortom, genoeg plannen, genoeg te doen. 2019 belooft weer een mooi jaar te worden. Mijn slogan voor het komende jaar is daarom ook: ‘Never have a dull moment’ en dat is wat ik iedereen toewens.

Ans Vianen