K L E I N    M A A R   D A P P E R (Uit het boek: Markante mensen uit ons dorp)

http://www.ansans.nl/wp-content/uploads/2017/12/001-Cover-voorzijde-.jpg

Als je een auto zonder bestuurder ziet, dan is de kans groot dat Mientje Vianen-van der Zwet voorbij rijdt. Met haar éénmeterachtenveertig lengte komt ze amper boven het stuur uit en dat ziet er best onwerkelijk uit. Lang geleden, toen ze hoogzwanger was van haar eerste kind, deed ze rijexamen. Ze had haar rijbewijs hard nodig om haar man Piet te helpen met het bezorgen van boodschappen bij de klanten in de omgeving en om inkopen te doen bij de leverancier. De rijexaminator zag de noodzaak van het felbegeerde roze papiertje in en Mientje slaagde voor het examen als ze maar beloofde dat ze de snelweg zou mijden.

Ze is geboren in Noorden als het jongste meisje uit een tuindersgezin met elf kinderen. Haar oudste zus is 97 jaar. Als je het getal omkeert, kom je uit op Mientjes’ leeftijd. Achttien jaar leeftijdsverschil zit ertussen. Haar moeder was twee maanden voor de bevalling ernstig ziek geweest en nog steeds niet daarvan hersteld. Tijdens de bevalling is ze dan ook bijna aan uitputting bezweken. De arts vroeg aan haar vader wie er gespaard moest worden, de moeder of het kind. Haar vader antwoordde dat hij thuis nog negen jonge kinderen had. Wie moest voor hehttp://www.ansans.nl/wp-content/uploads/2017/12/ma-op-kratje.jpgn zorgen? Het antwoord was niet al te moeilijk. Gelukkig bleven beiden in leven.

Mientje heeft er zin in om geportretteerd te worden en zit ontspannen in de stoel. Ze kan echter vanwege haar lengte bij lange na niet met haar voeten bij de grond. Een leeg bierkratje van Hertog Jan brengt uitkomst en dient als voetenbankje. …….

Wilt u meer lezen, koop dan het kunst-, kijk- en leesboek “Markante mensen uit ons dorp” met nog elf andere interessante levensverhalen van bekende en minder bekende Nieuwkopers. Het boek kost slechts 15 euro, hard cover, 96 pagina’s, rijk geïllustreerd en de verhalen zijn door mij geschreven. Het boek is bijzonder representatief als relatiegeschenk.
Bel voor een bestelling naar: Ans Vianen 06-40.39.33.66 of bestel via e-mail: ansvianen@live.nl en krijg het boek zo snel mogelijk in huis.