Doe mee met de SCHRIJFWORKSHOP op 6 november 2019 IN HET VELITES TRAININGCENTER, VRIEZEKOOP 17, LEIMUIDEN. Zie voor meer info:schrijfworkshop oeroek

IEDEREEN BLIJ
© Ans Vianen, 29 april 2019

Wat een lieve kunstenaars bij Phila del’Art. Als ik aankom, trakteert Colin me onverwachts al op een uitgebreide rondleiding. Hij doet dat met zoveel verve alsof het voor hem de normaalste zaak van de wereld is. Elke ruimte weet hij precies te benoemen. Wat er in zijn algemeenheid gedaan wordt, welke kunstenaars er werken en zelfs waar ze nu mee bezig zijn. Wat een betrokkenheid en enthousiasme. Maar ook: wat een fijn gebouw om in te werken, knus, veilig, gezellig en op een geweldige, beschermde plek in de drukke stad met veel groen rondom.
Om tien uur gaan we aan de slag. De groep bestaat uit de kunstenaars Colin, Lisa, Anne, Jacqueline, Fleur, Martine, een doventolk, een stagiaire en begeleidster Patricia. Voor zover ik weet is het voor iedereen de eerste keer dat ze met poëzie in aanraking komen. Best spannend allemaal.
We beginnen met de kennismakings- en vertelronde om elkaar wat beter te leren kennen. Als onderwerp had ik van tevoren bedacht om te schrijven over een lievelingsdag. Dat kunnen natuurlijk de dagen van de week zijn, maar er is nog zoveel meer… Je trouwdag, een vakantiedag, de marktdag, een feestdag, noem maar op. En waarom is dat dan jouw lievelingsdag? Wat is er zo speciaal aan?
Als iedereen zijn naam heeft genoemd met daarbij zijn dag, gaan we zoveel mogelijk informatie opschrijven wat met die dag te maken heeft. De kunstenaars popelen om voor te lezen wat zij allemaal verzameld hebben.
Jacqueline die het aanvankelijk nog niet goed snapte, komt uiteindelijk als eerste met een gedicht op de proppen over de supermarkt, waar ze met veel plezier op de woensdagochtend werkt. Ze houdt ervan om achter de kassa te zitten, boodschappen weg te brengen op de fiets, mensen te begroeten, maar op woensdagmiddag is Jacqueline vrij en dat is natuurlijk ook heel fijn.
Colin schrijft met gemak vele kantjes vol over zijn geboortestad Amsterdam die hij adoreert. Hij heeft hiermee genoeg materiaal voor wel tien gedichten. Het mooie is dat zelfs als je nog nooit in Amsterdam geweest bent, je dankzij zijn verhaal toch een beeld krijgt van de stad, de drukte en het leven. De geur van versgebakken broodjes komt je daadwerkelijk tegemoet als Colin zijn verhaal voorleest.
Het is fijn dat iedereen met veel enthousiasme zoveel informatie op papier krijgt. Dit maakt het gemakkelijker om te kiezen wat er in het gedicht terecht gaat komen. Na veel geschrijf en geschrap ontstaat er bij alle kunstenaars een gedicht. Over hun trouwdag, over de seizoenen, het theater, de eerste vakantiedag in Oostenrijk, Disney, de supermarkt, Amsterdam natuurlijk en het ritselende riet…
Als kers op de taart gaan we nog een gezamenlijk gedicht maken. Iedereen mag een woord of een stukje uit zijn gedicht kiezen wat hij of zij het mooiste vindt en schrijft dat op een brede strook gekleurd papier. Al deze stukken leggen we op tafel. We gaan schuiven met de tekst net zolang totdat iedereen het er mee eens is wat de uiteindelijke tekst moet zijn. Achteraf bedenk ik dat wij zijn vergeten een titel te verzinnen. De tijd ging ook zo snel voorbij. Ik neem daarom de vrijheid en noem het toepasselijk: “Onze dag”.

Onze dag

De zon komt op
Riet horen ritselen,
harde ritsels, zachte ruis,
door de wind bepaald …
Disneyland Parijs
Leuk achter de kassa
Iedereen blij!
De eerste vakantie met vrienden
17-07-2017: een geweldig bijzondere dag
Samen creëren we elkaar

Kunstenaars en begeleiders
Phila del’Art